متخصص تغذیه چه کسی است؟
بهترین متخصص تغذیه | تغذیه مناسب درطول زندگی برای داشتن جسمی و روان سالم از ضروریات زندگی هر فرد است اما همه افرد دانش کافی جهت داشتن تغذیه سالم را ندارند.به همین دلیل متخصص تغذیه به یاری شما می آید و شما را در رسیدن به تغذیه مناسب یاری می کند.
متخصص تغذیه فردی است که در زمینه تغذیه و رژیم غذایی تخصص دارد. متخصص تغذیه در انتخاب غذای مناسب و تنظیم برنامه غذایی سالم شما را یاری می دهد و همچنین برای بیماران رژیم غذایی مناسب تدوین می کند و توصیه های غذایی لازم را به بیماران ارائه میکند.
متخصص تغذیه عادات غذایی فرد را بررسی می کند و غذاهایی را که برای بیمارلازم است را توصیه می کند و نحوه صحیح عادات غذایی را آموزش می دهد و تاثیر برنامه را پیگیری می کند تا مطمئن شود برنامه غذایی داده شده موثر بوده و از نتیجه آن گزارشی تهیه می کند و روند درمان را ثبت می کند.
افراد بیمارتحت نظر متخصص قرار می گیرند تا به آنان در انتخب برنامه غذایی مناسب با توجه به شرایط ویژه ای که دارند کمک شود و روند درمان تسریع یابد. از بیمارانی که به این متخصصین مراجعه می کنند می توان به بیماران دیابتی، بیماران کلیوی ، بیماران گوارشی و کبدی ، بیماران قلبی وبیماران سرطانی که در دوره شیمی درمانی یا رادیوتراپی قرار دارند و خیلی از بیماریهای دیگر که نیاز به تغذیه مناسب در بهبود یا کنترل بیماری دارند.
متخصص تغذیه چگونه به مراجعه کنندگان کمک می کند؟
در اولین جلسه مشاوره ، پزشک متخصص تغذیه سوالاتی در مورد تغذیه فرد در حال حاضر و میزان فعالیت و تحرک بدنی تان و به طور کلی سبک زندگی روزانه تان را می پرسد دریافت این اطلاعات می تواند به پزشک برای تنظیم برنامه مفیدتر یاری کند.همچنین اگر نیاز باشد آزمایشات لازم را برای بیمار می نویسد که در جلسه بعد نتایج هماتولوژی و بیوشیمایی بیماررا ببیند
پزشک پس از دریافت این اطلاعات توصیه های غذایی را که فرد باید رعایت کند به صورت مکتوب در اختیار فرد قرار می دهد تا در خانه آن را رعایت کند.در جلسه بعدی ویزیت روند پیشرفت فرد بررسی می شود و با توجه به نتیجه به دست آمده در انجام ادامه رژیم و بهبود آن تصمیم گیری کند.
هدف اصلی متخصص تغذیه این است که بتواند دانش خود را در اختیار فرد بگذارد تا فرد بتواند در انتخاب تغذیه خود بهترین تصمیم گیری را داشته باشد.
با توجه به زندگی مدرن و منفعلانه امروزه داشتن رژیم غذایی سالم نقش بسیار زیادی را در سلامت جامعه ایفا می کند بسیاری از آمار ها نشان دهنده این است که مردم ایران مواد غذایی مضری مانند قند ،نمک ، چربی و … را به نسبت استاندارد جهانی بیشتر مصرف می کنند که به دنبال آن مشکلاتی مانند فشار خون و یا چاقی و … سراغ مردم آمده است. داشتن وزن ایده آل می تواند افراد را از بسیاری از بیماری ها به دور نگه دارد. حال این سوال پیش می آید که بهترین متخصص تغذیه چگونه می تواند از طریق ارزیابی تغذیه ای و دادن مشاوره تخصصی تغذیه به افراد جامعه برای حفظ سلامت آنها کمک کند.
رژیم درمانی:
رژیم چیست؟
رژیم غذایی به مجموع غذاهایی گفته می شود که یک فرد مصرف می کند. هر فردی ممکن است یک رژیم غذایی خاصی را داشته باشد که بر حسب بیماری وسن و شریط خاص هر فرد می تواند متفاوت باشد که این تفاوت را پزشک تعیین می کند که به این کار رژیم درمانی می گویند.
همچنین گاه افراد برای لاغر شدن یا چاق شدن از رژیم خاصی استفاده می کنند. اینکه چه کسی باید رژیم بگیرد و چه رژیمی بگیرد را متخصص تغذیه و رژیم درمانی تعیین می کند زیرا برخی رژیم ها برای بری افراد لازم و ضروری است ولی برای برخی دیگر می تواند بسیار خطرناک باشد.دررژیم درمانی متخصص تغذیه نوع مواد غذایی لازم را برای فرد با توجه به شرایطش مشخص می کند
متخصص تغذیه ارزش مواد غذایی، میزان ویتامین ها، املاح و سایر مواد مفید درون خوراکی ها را مشخص کرده و آنها را از نظر ارزش غذایی طبقه بندی می کند به افراد در رسیدن به یک برنامه غذایی مناسب یاری می کند.
وظایف متخصص تغذیه
متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مراکز های مختلفی مانند بخش های ویژه بیمارستان ها مثل ICU ، CCU بخش دیالیز، بخش های عمومی ، درمانگاه و مطب های خصوصی می تواند به فعالیت مشغول باشد . بهترین متخصص تغذیه باید در رابطه با آخرین یافته های علم تغذیه به روز باشد که مردم بتوانند با خیالی آسوده به آنها مراجعه کرده و عادت های سالم وصحیح تغذیه را در خود بهبود ببخشند آنها بهمنظور پیشگیری و یا درمان خیلی از بیماریها غیر واگیر و مزمن مانند بیماریهای قلبی و دیابت و ….صلاحیت تجویز رژیمهای غذایی خاص را دارا هستند.
از آنجاییکه بهترین متخصص تغذیه احاطه کامل بر مواردی همچون کمبود مواد مغذی و چالش های تغذیه ایی پیش روی افراد را دارد می تواند بر مبنای علاقه و عادت های غذایی مراجعین رژیم خاصی را در عین سالم بودن آن طراحی کند و چنانچه با موقعیت های خاصی مانند سفر رو به رو شدید چون حفظ عادت های غذایی سخت است متخصص تغذیه راهنمایی های لازم را به شما خواهد کرد.
مشاوره با متخصص تغذیه
با مراجعه به دکتر تغذیه در ابتدا از شما می خواهد که مواد غذایی مصرفی در وعده های مختلف غذایی خود را به طور فهرست وار بیان کنید که با همین امر پزشک گامی برای مشخص شدن مشکلات تغذیه ایی شما بر می دارد. هر چند که برخی از افراد به دلیل مشغله های زیاد روزانه حتی به یاد نمی آورند که دیروز چه چیزی میل کرده اند و در تخمین مقدار غذای مصرف شده اشتباهات فاحشی خواهند داشت.
به همین ترتیب بهترین متخصص تغذیه سعی می کند یک برنامه دو هفته تا یک ماهه را برای وی تنظیم کند و در جلسه بعدی مراجعه از آنها می خواهد که مشکلات احتمالی به وجود آمده را شرح دهند تا تغییرات لازم در رژیم ایجاد شود.
نادیده گرفتن عادات غذایی فرد موجب می شود که فرد رژیم خود را به سرعت و ناامیدانه ترک کند. خیلی از بیماران برای دنبال کردن رژیم غذایی خود مسیری اشتباه را طی می کنند و به اشتباه گمان می کنند پرهیز کردن و یا محدود کردن برخی مواد غذایی به معنای حذف آن است که در این میان است نقش یک متخصص تغذیه خوب پر رنگ تر می شود.
متاسفانه امروزه افرادی که متخصص تغذیه نیستنددرامر مشاوره تغدیه دخالت می کنند مثل مربیان باشگاهای ورزشی و بدنسازی و حتی افرادی از گروه پزشکی که تخصص این کار را ندارند و سعی می کنند با هر ترفندی وزن مراجعه کننده را کم کنند و صدمات جدی به سلامت افرادوارد می کنند . همیشه سعی شود درانتخاب متخصص تغذیه خوب دقت فرمایید واطمینان حاصل کنید این فرد مدارک مورد تایید وزارت بهداشت و نظام پزشکی رابرای دادن مشاوره تغذیه دارا می باشد
انواع رژیم غذایی
یک متخصص تغذیه برای گروههای مختلف مانند کودکان و نوجوانان، میانسالان، سالمندان ، خانم های باردارو بیماران متناسب با شرایط و نیاز آنها برنامه غدایی مناسبی راتدوین می کند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی برای افراد مشخص می کند که چه نوع مواد غذایی وبه چه میزان در طول روز باید مصرف شود. از انواع رژیم ها می توان به موارد زیر شاره کرد:
– رژیم های کنترل وزن
– رژیم لاغری (کاهش وزن)
– رژیم چاقی (افزایش وزن)
– رژیم تثبیت برای نگه داشتن وزن
رژیم غذایی برای مراحل مختلف زندگی شامل:
– رژیم غذایی مخصوص کودکان
– رژیم غذایی مخصوص دوران حامگی (بارداری)
– رژیم غذایی متناسب دوران شیر دهی
– رژیم غذایی مخصوص سالمندان
رژیم غذایی در شرایط و بیماری های گوناگون مانند:
– رژیم غذایی بعد از عمل جراحی
– رژیم غذایی برای افراد مبتلا به دیابت یا قند خون بالا
– رژیم غذایی برای بیماران قلبی و عروقی
– رژیم غذایی برای افراد مبتلا به پوکی استخوان و روماتیسمی
– رژیم غذایی کبد چرب
– رژیم غذایی در بیماریهای گوارشی مثل زخم معده ، سوءهاضمه و ترش کردن، یبوست و روده تحریک پذیر
– رژیم غذایی برای بیماریهای کلیوی
– رژیم غذایی برای چربی خون بالا و فشار خون بالا
– رژیم غذایی برای انواع حساسیت و آلرژی
– رژیم غذایی برای ورزشکاران
– رژیم غذایی برای بیمارانی که تحت شیمی درمانی یا رادیو تراپی هستند