بررسی نکات تغذیه ای مهم برای بیماران دیابتی
میانوعدهها باعث میشوند اثرات افت قندی که داروهای بیماری دیابت، ایجاد میکنند کنترل شود. به عنوان مثال فردی که صبح انسولین میزند، ممکن است دچار افت قند شود و باید میانوعده دریافت کند. میانوعدهها باید بر اساس قد و وزن افراد دیابتی تنظیم شوند تا این افراد انرژی مورد نیاز خود را تأمین کنند. بیماران دیابتی باید در کنار رژیم غذایی اصلی سه وعده اصلی یعنی صبحانه، نهار و شام، سه میانوعده بین صبحانه و نهار، عصرانه و شب قبل از خواب داشته باشند. مهمترین عاملی که میتواند سبب ابتلای افراد به دیابت نوع دوم شود، اضافه وزن و چاقی است. در این مقاله از سایت دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان به بررسی نکات تغذیه ای مهم برای بیماران دیابتی خواهیم پرداخت.
در صورتی که افراد بتوانند وزن خود را در حد طبیعی نگه دارند، این اقدام بیش از ۵۰ درصد از ابتلا به دیابت جلوگیری میکند. اضافه وزن و چاقی سبب مقاومت سلولی به انسولین تزریقی بدن میشود و افراد را مستعد ابتلا به نوع دوم بیماری دیابت میکند. تغذیه مناسب، حفظ کنترل وزن و تاکید بر استفاده نکردن از قندهای ساده، اقدامات مهم برای پیشگیری از ابتلا به دیابت است.
مطلب پیشنهادی : کمک به کاهش وزن با رژیم آب درمانی
از مصرف قند، شکر، مربا، عسلهای کارخانهای و کیکهای کارخانهای تا حد امکان خودداری کنند. رژیم غذایی ما به گونه نامناسب است، به این معنی که معمولاً وعدههای غذایی اصلی را صرف نمیکنیم. اما به کرات چای را با قندهای ساده، شکلات و کیکهایی که سرشار از شکر است، مصرف میکنیم. مصرف بیرویه قندهای ساده و استرسی که در زندگی روزمره ما وجود دارد، افراد را مستعد ابتلا به دیابت میکند. در افراد دیابتی به خصوص نوع دوم، کنترل وزن بسیار حائز اهمیت است.
توصیه های مهم برای مبتلایان به دیابت در فصل گرما
گرمای هوا بسیاری را از مسیر حفظ سلامتی دور میکند و افراد را وادار میسازد به مصرف میزان زیادی مایعات متوسل شوند. آنچه الگوی سلامت را بر هم میزند، مصرف نوشیدنیهای گازدار و غذاهای فرآوری شده ناسالم برای رفع تشنگی و گرسنگی است.
همچنین در بسیاری از موارد، افراد قادر به جبران آب از دست رفته بر اثر گرمای هوا نیستند و دچار کم آبی می شوند. عدم تامین آب مورد نیاز بدن تا حد زیادی بر سطح قند خون تاثیر می گذارد و به همین دلیل است که مبتلایان به دیابت باید در تابستان مراقب رژیم غذایی خود باشند.
مصرف مواد غذایی متنوع
سعی کنید تنوع بیشتری در غذاهای خود داشته باشید تا با مصرف مواد غذایی غنی از آب، میزان بیشتری آب وارد بدن شود. به عنوان مثال، می توان میان وعده های عصرانه را با یک خیار یا برش های هندوانه جایگزین کرد. از آنجاییکه ۹۰ درصد این میوه ها از آب تشکیل شده اند، وجود این میوه ها در رژیم غذایی بسیار مفید است.
همچنین اگر از انسولین استفاده می کنید، آن را در جای خنک نگهداری کنید. همچنین باید دستگاه کنترل قند و نوارهای تست قند خون را در دمای معمولی نگهداری کرد. گرما می تواند به این وسایل آسیب برساند.
اجتناب از مصرف آبمیوه های حاوی مواد قندی بالا
نوشیدن نوشیدنیهای حاوی مواد قندی برطرف کننده موقت تشنگی است اما مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین نمیکند. همچنین آبمیوه فاقد فیبر هستند. همراه داشتن یک بطری آب هنگام بیرون رفتن در هوای گرم توصیه می شود.
دکتر رضا اطمینانی را در اینستاگرام دنبال کنید
مصرف فیبر بیشتر
به مبتلایان به دیابت توصیه می شود که میزان فیبر خوراکی بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانند زیرا فیبر باعث کاهش ترشح قند در جریان خون می شود و از افزایش گلوکز خون جلوگیری می کند. خوردن خوراکیهای غنی از فیبر باعث میشود فرد برای مدت زمان بیشتری احساس سیری داشته باشد.
خوددرای از زیادهروی در مصرف میوه انبه
انبه حاوی قند طبیعی است که می تواند به افزایش سطح قند خون کمک کند. با این حال، فیبر و آنتی اکسیدان های موجود در آن ممکن است به کاهش تاثیر کلی آن بر قند خون کمک کند. بنابراین، به افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود انبه را در حد اعتدال مصرف کنند.
نوشیدن آب به میزان کافی
همیشه یک بطری آب همراه خود داشته باشید و در طول روز آب مورد نیاز بدن خود را تامین کنید. مصرف آب کافی بر سطح قند خون تاثیر میگذارد. تامین آب بدن سطح قند خون را پایین نگه میدارد و سموم اضافی را از جریان خون خارج میکند.
مطالعه بیشتر:
رابطه بروز سردردهای میگرنی با تغذیه چیست؟