مزایا و عوارض رژیم فلکسترین
در ادامه مطلب امروز سایت دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان مزایا و عوارض رژیم فلکسترین را مورد بررسی قرار می دهیم.
مزایای رژیم فلکسترین
از آنجایی که رژیم فلکسترین با نیازهای تغذیهای، اهداف سلامتی و سلیقه غذایی هر فرد تناسب پیدا میکند میتواند مزایای بیشماری برای بدن داشته باشد.
شامل تمام گروههای
رژیم فلکسترین تمام گروههای در هرم غذایی را دربر میگیرد یعنی احتمالاً تمام مواد مغذی موردنیاز بدن در این رژیم تأمین میشود. مثلاً آن را با رژیمهای گیاهی و وگان مقایسه کنید که کمبود ویتامین ب ۱۲ و اسید چرب امگا ۳ دارند (موادی که در ماهی یافت میشوند). خوبی رژیم فلکسترین همین منعطف بودنش است که به خاطر مصرف منظم ماهی میتواند توازن غذایی کلی بهتری را برقرار کند.
عدم خذف هیچ گروه غذایی
دیگر مزیت این رژیم این است که هیچ گروه غذایی را حذف نمیکند، بلکه هدف بر اضافه کردن غذاهای گیاهی و کاهش مصرف غذاهای حیوانی است. از آن جایی که تمام غذاها با این رژیم تناسب دارند، راحتتر میتوان تغییراتی در آن ایجاد کرد تا با سبک زندگی افراد جور دربیاید و در عین حالی که رژیم هستید غذاهایی که دوست دارید را بخورید یا حتی برخلاف رژیمهای دیگر که در مهمانیها یا رستورانها نمیدانستید چه بخورید در رژیم فلکسترین با خیال راحت میتوانید در هر مهمانی شرکت کنید و نگران غذا نباشید.
- رژیم فلکسی ترین با داشتن انواع گروههای غذایی مزایای زیادی دارد، مانند بهبود سلامت کلی بدن، کاهش وزن و لاغری، بهبود سلامت قلب و کاهش ابتلا به بیماریهای مزمنی مثل سرطان و دیابت نوع دوم.
- در این برنامه خبری از دستور غذایی خاص یا جایگزینهای عجیب و غریب با قیمتهای فضایی نیست، بلکه برعکس قرار است غذاهایی متناسب با جیب و اقتصاد شما خورده شوند.
- دیگر مزیت رژیم فلکسترین تأثیر آن روی کاهش وزن بدن است. این رژیم نیمه گیاهخواری به نسبت رژیمهای غذایی غیر گیاهخواری باعث لاغری، شاخص توده بدنی و کاهش درصد چربی بدن میشود.
- ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ به لطف پیروی از رژیم فلکسترین کاهش پیدا میکند. میزان گلوکز و انسولین خون در افرادی که از این رژیم نیمه گیاهخواری استفاده میکنند پایینتر میآید.
به طور کلی رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی، میوه و سبزیجات، پروتئین و چربیهای گیاهی، ماهی، حبوبات، غلات کامل و آجیلها باعث بهبود سلامت کلی بدن، کاهش وزن و لاغری، بهبود سلامت قلب و کاهش ابتلا به بیماریهای مزمنی مثل سرطان و دیابت نوع دوم میشود.
معایب رژیم فلکسترین
درست است که تأکید رژیم فلکسترین بر غذاهای گیاهی است که برای سلامت بدن مفید هستند، اما معایبی هم دارد. مثلاً گوشتخوارها شاید به راحتی با این رژیم کنار نیایند. فرض کنید که در خانوادهای گوشتخوار بزرگ شده باشید، حالا بعد سالها تغییر به سمت گیاهخواری کمی سخت میشود. بهتر است از هفتهای دو بار غذای بدون گوشتی شروع کنید و کمکم تعداد روزهای غیرگوشتی را بیشتر کنید.
یکی دیگر از معایب مهم این رژیم گیاهخواری، کمبود آهن است. بررسیها نشان میدهند خانمهایی که رژیمهای نیمه گیاهخواری مثل فلکسترین دارند به نسبت خانمهای غیرگیاهخوار بیشتر با میزان آهن پایین، کمبود آهن و آنمی (کم خونی) مواجه هستند. بسته به دفعات مصرف گوشت در رژیم فلکسترین، باید بیشتر حواستان به منابع غیرگوشتی تأمین آهن بدن باشد. میتوانید سویا، عدس، لوبیا، دانهها، سبزیجات برگدار و غلات کامل را به منو اضافه کنید.
کاهش وزن با رژیم فلکسترین
احتمال کاهش وزن و لاغری در رژیم فلکسترین بالا است، چراکه وقتی کالری دریافتی کمتر میشود، هم شاخص توده بدنی کمتر میشود و هم شاهد لاغری هستیم. بنابراین در کنار یک برنامه سالمخواری میتوان این رژیم را نوعی رژیم لاغری هم حساب کرد. برنامه گیاهخواری سرشار از میوه و سبزیجات، لوبیا و حبوبات و غلات کامل باعث شده که زودتر احساس سیری میکنید در حالی که بدن کالری کمتری دریافت میکند و لاغر میشود.
حالا به این کاهش کالری دریافتی کمی هم فعالیت فیزیکی و ورزش اضافه کنید، احساس سبکی و لاغری چند کیلویی حتمی خواهد بود. کاهش وزن و لاغری یکی از تأثیرات مثبت گیاهخواری و مصرف بیشتر غذاهای گیاهی در مقایسه با رژیمهای محدودکننده است که مدام فرد را از مصرف برخی غذاها منع میکنند.
غذاهای مجاز در رژیم فلکسترین
رژیم فلکسترین بر مصرف پروتئینهای گیاهی و سایر غذاهای گیاهی کامل با حداقل فرآوری و کاهش مصرف فرآوردههای حیوانی تأکید دارد. غذاهای مورداستفاده در رژیم فلکسترین شامل این موارد میشوند:
- پروتئینها مثل دانه سویا، توفو، حبوبات، عدس
- سبزیجات غیرنشاستهای مثل سبزی، فلفل دلمهای، کلم بروکسل، لوبیا سبز، هویج، گل کلم
- سبزیجات نشاستهای مانند کدو حلوایی، نخودفرنگی، ذرت، سیبزمینی شیرین
- میوههایی مثل سیب، پرتقال، توتها، انگور و گیلاس
- غلات کامل مانند کینوا
- آجیلها، مغز و دانهها و سایر چربیهای سالم مثل بادام، دانه چیا، گردو، بادامهندی، پسته، کره بادامزمینی، آووکادو، زیتون، نارگیل
- شیرهای گیاهی مثل شیر بادام بدون شکر، شیر نارگیل، شیر سویا
- ادویهها و گیاهانی مثل ریحان، اورگانو، نعنا، آویشن، زردچوبه، پونه کوهی، زیره، زنجبیل
- چاشنیها مثل سس سویا کم سدیم، سرکه سیب، سس سالسا، خردل، مخمر، سس کچاپ بدون شکر افزوده
- نوشیدنیهای بدون گاز، آب گازدار، چای و قهوه
دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید
فرآوردههای حیوانی مجاز در رژیم فلکسی ترین شامل این موارد میشوند:
- تخممرغ
- مرغ و ماهی
- گوشت
- لبنیات.
این رژیم نیمه گیاهی بر مصرف غذاهای گیاهی سالم و فرآورینشده در کنار برخی غذاهای حیوانی تاکید دارد. البته خوردن گوشتهای فرآوریشده، کربوهیدراتهای تصفیهشده، قند و شکر مصنوعی و فستفود ممنوع است.
نباید های غذایی در رژیم فلکسترین
این رژیم بر کاهش مصرف گوشت و فرآوردههای حیوانی و غذاهای فرآوریشده، و حاوی قند مصنوعی اصرار دارد و بهتر است از مصرف غذاهای زیر خودداری شود:
- گوشت فرآوری شده مثل بیکن، سوسیس، بولونیا
- کربوهیدرات تصفیهشده مثل نان سفید، برنج سفید، نان شیرینی، کروسان
- قند و شکر مصنوعی مثل نوشیدنیهای گازدار، دوناتها، کیکها، کلوچه و شیرینی
- فستفود مثل سیبزمینی سرخکرده، برگر، ناگت مرغ، و میلکشیک