بررسی رژیم نوتروپنیک یا رژیم کم میکروبی

بررسی رژیم نوتروپنیک یا رژیم کم میکروبی

بررسی رژیم نوتروپنیک یا رژیم کم میکروبی

رژیم نوتروپنیک

رژیم نوتروپنیک یا رژیم کم میکروبی، یک برنامه غذایی برای افرادی است که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. این شامل انتخاب غذاها و تهیه آنها به روشی است که خطر ابتلا به بیماری های ناشی از غذا را کاهش می دهد. اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که از یک رژیم غذایی نوتروپنیک پیروی کنید تا قرار گرفتن در معرض میکروب ها و باکتری های مضر را محدود کنید. نام دیگر رژیم غذایی نوتروپنیک رژیم کم میکروبی است.

پیروی از یک رژیم غذایی نوتروپنیک می تواند به پیشگیری از بیماری های ناشی از غذا در فردی با سیستم ایمنی ضعیف کمک کند. افراد مبتلا به سرطان ممکن است به دلیل این بیماری سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشند. شیمی درمانی، پرتودرمانی و پیوند سلول های بنیادی نیز می توانند باعث تضعیف سیستم ایمنی شوند.

اصول اساسی رژیم نوتروپنیک چیست؟

اصول اولیه این رژیم شامل رعایت ایمنی غذایی مناسب و پرهیز از غذاهایی است که بیشتر شما را در معرض میکروب ها و باکتری ها قرار می دهند. افرادی که پیوند سلول های بنیادی انجام داده اند معمولاً باید به مدت ۱۰۰ روز از غذاهای تهیه شده در رستوران ها یا سایر مراکز اجتناب کنند.

دستورالعمل ها را می توان به سه دسته غذاهایی که باید از آنها پرهیز کرد، تهیه غذا و نگهداری مواد غذایی تقسیم کرد.

  • ماهی خام و صدف پرهیز کنید.
  • تخم مرغ خام و نیم پز پرهیز کنید.
  • سالاد بارها، بوفه ها، و قلیان پرهیز کنید.
  1. مصرف هر نوع جوانه خام از جمله جوانه یونجه، شبدر، تربچه و ماش خودداری کنید.
  2. غذاهای تازه و بسته بندی شده که تاریخ مصرف و انقضا آنها گذشته است خودداری کنید.
  3. غذاهای دریایی دودی که معمولاً با برچسب “lox”، “kippered”، “nova style” یا “jerky” مشخص می شوند، خودداری کنید.
  4. محصولات غیر پاستوریزه مانند لبنیات غیر پاستوریزه (مانند شیر، پنیر و تخم مرغ) و همچنین عسل، آب میوه و سیب غیر پاستوریزه خودداری کنید.
  5. گوشت خام و نیم پز و همچنین گوشت های اغذیه فروشی، فرآوری شده و پخته شده (از جمله سالامی، بولونیا، هات داگ و ژامبون) خودداری کنید، مگر اینکه تا زمانی که بخار داغ شود حرارت داده شود.
  6. غذاهای باقیمانده بیش از ۴۸ ساعت خودداری کنید. اگر قصد دارید غذا را زودتر تهیه کنید یا باقیمانده غذا را ذخیره کنید، رعایت دستورالعمل‌های
  7. مناسب نگهداری و گرم کردن غذا بسیار مهم است.

بررسی رژیم نوتروپنیک یا رژیم کم میکروبی | متخصص تغذیه اصفهان

دستورالعمل های تهیه غذا

بهتر است برای آماده سازی و تهیه غذاهای خود در این رژیم موارد زیر را رعایت کنید:

  • از تخته های برش جداگانه برای گوشت و محصولات استفاده کنید و از تخته های برش چوبی خودداری کنید.
  • شستشو صحیح دست ها اولین قدم مهم در ایمنی مواد غذایی است. دستان خود را با آب گرم و صابون به مدت ۲۰ ثانیه بشویید.
  • میوه ها و سبزیجات تازه را کاملاً زیر آب جاری گرم بشویید. محصولات را مالش دهید یا برس بزنید تا کثیفی های اضافی پاک شود. حتی خربزه، پرتقال و سایر میوه های با پوست ضخیم که قبل از خوردن پوست کنده می شوند، باید شسته شوند تا هنگام بریدن میوه، باکتری وارد آن نشود.
  • برای سرو غذای پخته از ظروف تمیز استفاده کنید. هرگز از ظرفی که در آن گوشت یا ماهی خام نگهداری می شود، بدون تمیز کردن صحیح آن با صابون و آب گرم، دوباره استفاده نکنید.

دستورالعمل های نگهداری مواد غذایی

نگهداری مواد غذایی در رژیم غذایی کم میکروبی هم دستورالعمل خاص خودش را دارد، از جمله:

  • بلافاصله پس از خرید مواد غذایی را در یخچال یا فریز کنید.
  • بهترین رشد باکتری ها بین ۴۰ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت است.
  • مواد غذایی تازه یا منجمد را بلافاصله پس از خرید در یخچال یا فریز کنید.
  • غذای باقی مانده را ظرف دو ساعت پس از صرف غذا در یخچال یا فریز کنید.
  • از نگه داشتن غذا بیش از حد لازم روی پیشخوان خودداری کنید.
  • بررسی کنید که یخچال شما روی ۴۰ درجه فارنهایت (F) یا کمتر تنظیم شده باشد.
  • غذا را در یخچال، در آب سرد یا با مایکروویو و سپس پختن فوری، یخ زدایی کنید. مواد غذایی را روی پیشخوان یخ زدایی نکنید.
  • باقیمانده غذا را باید ظرف ۴۸ ساعت خورد و فقط یک بار دوباره گرم کرد. این شامل بسته های باز فروش هات داگ تجاری، گوشت اغذیه فروشی، پنیر و سایر اقلام بسته بندی شده است.
  • از قرار دادن غذای داغ در یخچال که می تواند باعث افزایش دمای داخل یخچال شود، خودداری کنید. غذای داغ را در تابه یا ظرف کم عمقی قرار دهید تا سریع خنک شود.

غذاهایقابل مصرف در رژیم نوتروپنیک

از مکمل ها، داروهای هومیوپاتی یا محصولات گیاهی (مانند خار مریم یا داروهای سنتی چینی) استفاده نکنید. مگر اینکه در مورد آن با تیم مراقبت از سرطان صحبت کرده باشید. از آنجایی که هیچ استاندارد برای این محصولات وجود ندارد، نحوه پردازش و نگهداری آنها ممکن است خطراتی برای سلامتی داشته باشد. میکروب های موجود در این اقلام نیز می توانند باعث عفونت شوند. علاوه بر این، خود محصولات می توانند با فعالیت یک داروی تجویزی تداخل یا تغییر دهند.

نکاتی برای افرادی که رژیم نوتروپنیک دارند

  • غذاهای منجمد و تجاری را امتحان کنید.
  • از مراقبین بخواهید که برخی از وعده های غذایی مورد علاقه شما را در خانه تهیه کنند.
  • اگرچه به اکثر افرادی که رژیم نوتروپنیک دارند از مصرف غذاهای رستورانی خودداری کنند، یک استثناء، پیتزا است. اگر خودتان آن را در خانه برش دهید، سفارش یک پیتزای تازه و برش نخورده خطر کمی دارد.
  • وقتی بیرون می‌روید، ممکن است بخواهید پیش از موعد میان‌وعده‌هایی مانند میله‌های پروتئینی، آجیل برشته شده بسته‌بندی شده و کراکرهای بسته‌بندی شده را تهیه کنید. کنسرو نوشابه، سلتزر یا آبمیوه را نیز همراه داشته باشید.

نکاتی برای کمک به افرادی که این رژیم را دارند

  • مطمئن شوید که ظروف مناسبی برای نگهداری مواد غذایی دارید.
  • باقیمانده غذا را با تاریخ «مصرف تا» برچسب بزنید تا بدانید که پس از ۴۸ ساعت باید محتویات نخورده را دور بریزید.
  • کیسه های فریزر یا سایر ظروف خنک کننده را با خود به فروشگاه مواد غذایی ببرید تا مطمئن شوید که غذا سرد می ماند.
  • یک دماسنج مواد غذایی بخرید تا مطمئن شوید که غذا در دمای ایمن می پزید. این شامل گوشت کامل یا چرخ‌کرده و همچنین غذاهای مخلوط مانند کاسرول می‌شود. برای اطمینان از پخت به رنگ گوشت تکیه نکنید.

صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان


مطالعه بیشتر :

خطرات جبران ناپذیر با حذف صبحانه

حذف صبحانه و تاثیر بر قلب و خلق و خو

رژیم غذایی مناسب هر گروه خونی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *