بدترین غذاها برای بیش فعالی
اختلال بیش فعالی-کم توجهی یکی از اختلالاتی است که باعث بروز رفتارهای ناگهانی، تحرک زیاد و بی توجهی در کودکان می شود. اگرچه مطالعات در مورد رابطه بین ADHD و برخی غذاها محدود است اما رژیم غذایی تاثیر زیادی در کاهش یا افزایش علائم اختلال کمبود توجه-بیشفعالی (ADHD) دارد. در واقع تغییرات رژیم غذایی می تواند تا حد زیادی علائم اختلال بیش فعالی در کودکان را کاهش دهد. از سویی دیگر به گفته متخصصان اطفال، روانشناسان کودک و محققان برخی از غذاها می توانند رفتارهای ADHD را تحریک کرده و یا علائم فعلی این اختلال را تشدید کنند. در این مقاله به بدترین غذاها برای بیش فعالی می پردازیم.
به گفته اکثر متخصصان، غذاها قادر به ایجاد اختلال ADHD نیستند، اما بررسی ها نشان می دهد که برخی از کمبودهای تغذیه ای می توانند علائم این اختلال را در کودکان تشدید کند.
کودکان مبتلا به ADHD باید تا حد امکان یک رژیم غذایی مناسب را رعایت کنند. رژیم غذایی مناسب متشکل از لبنیات کم چرب، غلات کامل، منابع پروتئینی مانند لوبیا، ماهی چرب، مرغ، بوقلمون و گوشت قرمز بدون چربی است. همچنین این کودکان باید روزانه مقدار زیادی آب، انواع میوه و سبزیجات تازه مصرف کنند. تغذیه سالم تاثیر زیادی در سلامت ذهن و بدن دارد. رعایت رژیم غذایی سالم تا حد زیادی باعث پیشگیری از بروز یا تحریک علائم اختلال بیش فعالی در کودکان می شود.
پرهیزات غذایی برای کودکان دچار اختلال ADHD :
نوشیدنی های حاوی کافئین
اگر کودک شما مبتلا به ADHD است، باید انواع نوشابه ها و نوشیدنی های انرژی زا را از رژیم غذایی او حذف کنید. این نوشیدنی ها نه تنها مقدار زیادی قند فروکتوز دارند، بلکه حاوی مقادیر زیادی کافئین نیز هستند. کافئین در بدن به عنوان یک محرک عمل کرده و علائم اختلال بیش فعالی را افزایش می دهد. همچنین کافئین دارای ارزش غذایی بسیار کمی است.
به طور کلی از آنجایی که نوشابه ها دارای مقادیر زیادی قند و کافئین هستند، می توانند علائم ADHD را بدتر کنند. بررسی های انجام شده در سال ۲۰۱۳ نشان داد کودکانی که به طور منظم نوشابههای کافئیندار مصرف میکنند، بیتوجهی، بیشفعالی، تکانشگری و پرخاشگری بیشتری از خود نشان می دهند. اگر کودک شما حاضر به ترک نوشابه نیست، می توایند آن را با نوشابه های بدون کافئین جایگزین کنید.
رنگ های غذایی و نگهدارنده ها
افزودنیهای غذایی میتوانند بر رفتار برخی از کودکان تأثیر منفی بگذارند. همچنین بررسی ها نشان می دهد رنگ های غذایی، طعم دهنده ها و مواد نگهدارنده مانند بنزوات سدیم باعث بروز بیش فعالی در برخی از کودکان می شوند.
بنزوات سدیم در غذاهایی مانند سوپ های کنسرو شده، سس های سالاد مانند سس کچاپ و خردل و حتی نوشیدنی های گازدار به مقدار زیاد وجود دارد. همچنین هیدروکسی تولوئن بوتیله، نیترات سدیم، هیدروکسی آنیزول بوتیله و ترت-بوتیل هیدروکینون جزء مواد نگهدارنده دیگری هستند که مصرف آنها در کودکان مبتلا به ADHD بسیار مضر است. همیشه قبل از خرید مواد غذایی برای کودک خود برچسب روی مواد غذایی را با دقت بخوانید. برای سلامت بیشتر کودک در صورت امکان از غذاهای تازه، بدون مواد نگهدارنده، بدون افزودنی و ارگانیک استفاده کنید.
ماهی های حاوی جیوه
ماهیهای چرب مانند سالمون، ماهی تن و ساردین به دلیل داشتن مقدار زیادی امگا ۳ برای کودکان مبتلا به ADHD مفید هستند. اما با این حال برخی از ماهیها و غذاهای دریایی حاوی مقدار زیادی جیوه هستند. جیوه می تواند به مرور زمان علائم اختلال بیش فعالی را تشدید کند. جیوه نه تنها برای هضم سخت است، بلکه می تواند در مغز کودک تجمع پیدا کرده و منجر به تحریکات عصبی در کودک شود.
غذاهای دریایی مانند مانند اره ماهی، شاه ماهی و ماهی خال خالی دارای مقدار زیادی جیوه هستند. بنابراین از ماهی های کم جیوه مانند ماهی قزل آلا، میگو و کنسرو ماهی تن برای تغذیه کودک خود استفاده کنید.
شکر تصفیه شده
شیرین کننده های مصنوعی می توانند باعث بروز التهاب در بدن شوند. بنابراین انواع کیک و کلوچه که دارای شکر تصفیه شده هستند را از رژیم غذایی کودک خود حذف کنید. همچنین کلوچه ها حاوی رنگ های مصنوعی، مواد نگهدارنده و طعم دهنده های مصنوعی هستند که همگی می توانند باعث تحریک یا بدتر شدن علائم ADHD در کودکان شوند.
تنقلات دیگر مانند آبنبات ها نیز مملو از رنگ ها، مواد نگهدارنده و قند هستند. بررسی های انجام شده در سال ۲۰۰۷ بر روی کودکان نوپا نشان داد که مصرف آب نبات می تواند منجر به مشکلات رفتاری در برخی از کودکان شود. بنابراین، برای کودک خود از آب نبات های ارگانیک و یا تنقلات سالم جایگزین مانند تکه های موز و بستنی های میوه ای تازه استفاده کنید.
سوسیس و کالباس
خوردن یک ساندویچ سوسیس و کالباس ممکن است بر علائم ADHD کودک شما تأثیر منفی بگذارد. گوشت ها و پنیرهای اغذیه فروشی برای سلامت فرزند شما خوب نیستند. زیرا این غذاهای فرآوری شده مملو از رنگ های غذایی، مواد نگهدارنده و سدیم هستند. بسیاری از پزشکان سوسیس و کالباس را به عنوان بدترین غذاهایی که یک کودک مبتلا به ADHD می تواند بخورد، فهرست می کنند. بررسی ها نشان می دهد کودکانی که مقدار زیادی سوسیس، کالباس و همبرگر مصرف می کنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ADHD قرار دارند.
به گفته محققان ارتباط قطعی بین ADHD و غذاهای فرآوری شده وجود دارد. از آنجایی که غذاهای فرآوری شده حاوی سطوح بالایی از سدیم و افزودنی های غذایی هستند، مصرف بیش از حد آنها می تواند منجر به التهاب و مشکلات رفتاری و شناختی در برخی از کودکان شود. می توانید برای کودک خود از ساندویچ های سالم که دارای تکه های گوشت مرغ یا بوقلمون هستند، استفاده کنید.
سخن آخر
برای بسیاری از والدین سخت است که کودک خود را از خوردن غذاها و تنقلات مورد علاقهاش محروم کنند. اما باید بدانید که این کار برای کاهش علائم اختلال بیش فعالی ضروری است. در واقع هدف شما، به عنوان والدین، باید به حداکثر رساندن سلامت و رفاه کودکتان باشد. بنابراین در هدف خود کاملا مصمم بوده و با تغییر رژیم غذایی کودک در مدیریت بهتر علائم و افزایش سلامت کودک به او کمک کنید.
توجه به این نکته مهم است که غذاهای مغذی هرگز نباید جایگزین برنامه درمانی کودک شوند. همچنین رژیم غذایی کودک خود را محدود نکنید، مگر اینکه ابتدا با پزشک مشورت کرده باشید. کودکان برای رشد به مواد مغذی خاصی نیاز دارند. بنابراین اگر رژیم غذایی کودک خود را خیلی محدود کنید این کار باعث ابتلا کودک به کمبود ویتامین ها و مواد معدنی می شود. در نتیجه به جای کاهش علائم ADHD، خطر تشدید علائم ADHD را در کودک خود ایجاد خواهید کرد.
ادامه دارد …
صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان
مطالعه بیشتر :
خطرات جبران ناپذیر با حذف صبحانه