مواد غذایی مفید و مضر برای آلرژی غذایی
مواد غذایی که باید پرهیز شوند
عدم تحمل غذایی که منشاء حساسیتی نداشته باشد، کاملا جنبه فردی دارد و باید توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود. مشاوره با متخصص تغذیه بسیار حائز اهمیت است تا از کمبود مواد مغذی به علت حذف برخی مواد غذایی پیشگیری شود.
شیر، از برنامه غذایی افرادی که به علت کمبود یا فقدان آنزیم لاکتاز مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند، باید حذف گردد. این عارضه تحت عنوان عدم تحمل متابولیک نیز شناخته میشود.
میوهها، آبمیوهها و مشتقات حاصل از میوهها باید از برنامه غذایی افرادی که دچار کمبود آنزیم فروکتوز و در نتیجه عدم تحمل فروکتوز هستند، حذف گردند.
پنیر، اسفناج، گوجه فرنگی، سوسیس، کیلکا، ساردین، و غذاهای کنسرو شده، ممکن است باعث بروز واکنشهای غیر آلرژیک در افراد حساس شوند. عدم تحمل نسبت به این موادغذایی میتواند پوست، عروق خونی و برونش را درگیر کند و باعث ایجاد کهیر، سوزش، اختلال در بلع، تورم، خسخس و سردرد میگرن شود.
پنیر، مخمر، شاه ماهی، آواکادو و تمشک دارای ترکیبی به نام تیرامین هستند. که اثراتی شبیه به هیستامین دارند. فنیلاتیلآمین موجود در شکلات نیز می تواند اثر مشابهی داشته باشد.
قهوه، چای، نوشیدنیهای کولادار، داروهای سرماخوردگی، مسکنها و شکلاتهای تیره که دارای کافئین هستند. باعث تحریک سیستم عصبی میشوند. مصرف مقادیر زیاد کافئین میتواند باعث لرزش، تعریق، افزایش سرعت تنفس، تپش قلب و بیخوابی غیر طبیعی شود.
سیبزمینیهای سبز دارای ترکیباتی به نام سولانین و چاکونین هستند. این مواد میتوانند باعث عدم تحمل و مسمومیت شوند، که با خوابآلودگی، دل درد، اسهال و حتی فلج اندامها همراه است.
عسل تولید شده از زنبوری که از گل صد تومانی تغذیه کرده باشد، میتواند باعث عدم تحمل و مسمومیت شود. که با سوزش، خارش و بیحسی اندامهای انتهایی چند دقیقه بعد از مصرف همراه است. توصیه میشود از عسلهایی که از منابع مطمئن تولید میشوند، استفاده نمایید.
مواد غذایی مفید
برخورداری از یک رژیم غذایی متعادل به نحوی که تمام مواد مغذی مورد نیاز به نسبت صحیح و متناسب با نیاز سنی و جنسی بیمار تامین شوند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. رژیم شناس میتواند چنین رژیم متعادلی را با حذف مواد غذایی که نسبت به آنها عدم تحمل وجود دارد، تنظیم نماید.
شیر سویا، شیر خشک سویای مخصوص نوزادان، فرآوردههای تهیه شده از شیر سویا مانند ماست و پنیر جایگزین مناسبی برای افرادی هستند که نسبت به شیر گاو عدم تحمل دارند. در صورت امکان از فرآوردههای لبنی غنی شده با کلسیم استفاده نمایید.
گوشت بوقلمون، گوشت گوسفند و گوشت گاو از منابع پروتئینی با ارزشی هستند که به ندرت، ممکن است منجر به بروز عدم تحمل غذایی شوند.
هویج، گل کلم و بروکلی از جمله سبزیهایی هستند که به ندرت باعث عدم تحمل غذایی میشوند.
برنج، سیبزمینی، سیبزمینی شیرین، کاساوا و شیرینی که با نشاسته ساگو تهیه میشود، از منابع نـــشاستهای کــــربوهــیدراتهای
انرژیزا هستند، که به خوبی تحمل میشوند.
گلابی، هلو، و بیشتر میوهها، البته بجز مرکباتی که خیلی اسیدی هستند، معمولا به خوبی تحمل میشوند.
دکتر رضا اطمینانی
متخصص تغذیه اصفهان
دکتر رضا اطمینانی با ارائه روش های اصولی در تغذیه و میزان و نحوه غذا خوردن افراد می تواند نقش مهمی در رسیدن افراد به سلامت جسمی و روحی داشته باشد.
جهت مشاهده پیج اینستاگرام دکتر رضا اطمینانی پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی :
بهترین منابع غذایی ویتامین ث (C)
۷ مکمل و ویتامین ضروری پوکی استخوان