ارتباط ژنتیک با محل ذخیره چربی در بدن:
ژنتیک، محل ذخیره چربی در بدن را مشخص می کند
در زنان و مردان محل ذخیره چربی در بدن متفاوت است. در زنان معمولاً چربی در ناحیه ران و پاها تجمع می یابد. اما در مردان چربی بیشتر در ناحیه شکم ذخیره می شود. یکی از دلایل این تفاوت تاثیر هورمون های جنسی، از جمله استروژن، است. با این حال، ژنتیک و مکانیسم های مولکولی که در این پدیده نقش دارند، نسبتاً ناشناخته هستند.
ذخیره چربی در ناحیه شکم خطر ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش می دهد. مردان در مقایسه با زنان چربی بیشتری در ناحیه شکم داشته و شیوع چاقی شکمی در آن ها بالاتر است. این امر می تواند علت شیوع بیشتر بیماری قلبی – عروقی را در مردان توضیح دهد.
تاثیر محل ذخیره چربی در بدن بر سلامتی:
برای این که بدانید وزن شما طبیعی است یا خیر باید از شاخصی به نام نمایه توده بدنی (BMI) استفاده کنید. این شاخص از تقسیم وزن (بر حسب کیلوگرم) بر مجذور قد (بر حسب متر) به دست می آید.
نمایه توده بدنی بین ۱۸/۵ تا ۲۴/۹ نشان دهنده آن است که وزن شما طبیعی است. مقادیر کمتر از ۱۸/۵ نشان دهنده کمبود وزن و بیش از ۲۴/۹ بیانگر ابتلا به اضافه وزن و چاقی است.
اگرچه استفاده از BMI در تشخیص ابتلا به اضافه وزن و چاقی مفید است، اما تحقیقات نشان داده که محل ذخیره چربی در بدن از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و در تعیین شانس ابتلا به بیماری های مزمن موثرتر است. در افرادی که به چاقی شکمی مبتلا هستند احتمال ابتلا به بیماری قلبی – عروقی، سکته مغزی، کبد چرب و دیابت نوع ۲ بالاتر است.
چاقی سیبی شکل یا چاقی شکمی بیشتر در مردان مشاهده می شود. در این افراد اندازه دور شکم از دور ران ها بیشتر است. چاقی گلابی شکل یا چاقی ران و باسن بیشتر در زنان مشاهده می شود. در دوران یائسگی موارد ابتلای زنان به چاقی سیبی شکل افزایش می یابد.
شواهد علمی نشان می دهد حتی در افرادی که وزن شان در محدوده طبیعی قرار دارد ابتلا به چاقی شکمی می تواند شانس ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش دهد.
در سالمندان چاقی شکمی با کاهش عملکرد مغز همراه است. نتایج پژوهشی که سال ۲۰۱۸ میلادی منتشر شد نشان داد که چاقی شکمی از طریق افزایش التهاب بدن بر روی توانایی های ذهنی سالمندان تاثیر می گذارد. چاقی شکمی با افزایش خطر ابتلا به دمانس (زوال عقل) مرتبط است.
چاقی شکمی احتمال ابتلا به سرطان را بالا می برد. مطالعات انجام شده بر روی حیوانات آزمایشگاهی و انسان ها نشان می دهد که که چربی ذخیره شده در ناحیه شکم می تواند سلول های سالم را به سلول های تومور تبدیل کند.
تجمع چربی در ناحیه شکم نه تنها بر جسم، بلکه بر روان شما نیز تاثیر دارد. محققان نشان داده اند که بین افسردگی و چاقی شکمی ارتباط وجود دارد.
جهت ارتباط با بهترین متخصص تغذیه اصفهان ، اینجا کلیک کنید.