باورهای نادرست تغذیه‎ ای

باورهای نادرست تغذیه‎ ای

باورهای نادرست تغذیه‎ ای

گاهی اوقات از اطرافیان توصیه‌های تغذیه‌ای را می‌شنویم که چنان با اطمینان آنها را گوشزد می‌کنند. که گویی حتما درست و مفید هستند، اما باید توجه داشت که همه آنچه از دوستان و آشنایان با تخصص‌های غیر مرتبط می‌شنویم. صحیح نیستند و حتی گاهی به جای فایده، برای فرد ضررهایی را هم ایجاد می‌کنند. در این مقاله از سایت دکتر رضا اطمینانی متخصص تغذیه اصفهان به نمونه‌هایی از این باورهای نادرست تغذیه‎ ای اشاره می شود.

مصرف لبنیات می‎تواند در ایجاد بیماری آلزایمر نقش داشته باشد

این باور نادرست که مصرف مواد غذایی با طبع سرد مانند لبنیات و یا مرکبات می‎تواند در ایجاد بیماری آلزایمر نقش داشته باشد. در بین عموم جامعه نسبتاً رواج دارد. ذکر این نکته ضروری است. که تحقیقات علمی ارتباط بین مصرف مواد غذایی مذکور با بیماری آلزایمر را تأیید نمی‎کنند.

در اصل عوامل خطر این بیماری بیشتر مرتبط به شرایطی می‎شود. که می‎تواند به سیستم قلبی و عروقی آسیب وارد کند، مانند: پرفشاری خون، افزایش چربی خون، دیابت، سکته مغزی، استعمال دخانیات، آسیب شدید سر و موارد دیگر. از طرف دیگر عواملی مانند افزایش سن، سابقه خانوادگی ابتلا به آلزایمر و ژنتیک نیز می‎تواند در بروز این بیماری مؤثر باشد.

به لحاظ تغذیه‎ای مصرف رژیم غذایی سالم، متنوع و متعادل می‎تواند در بهبود وضعیت سلامت فرد مؤثر باشد. همچنین مصرف منابع غنی از آنتی‎اکسیدان‎ها از قبیل مرکبات می‎تواند با خنثی کردن رادیکال‎های آزاد نقش مهمی را در پیشگیری از بیماری‎های مزمن ایفا کند. علاوه بر این، مصرف لبنیات به عنوان منبع غنی کلسیم می‎تواند نه تنها در تأمین سلامت استخوان‎ها نقش داشته باشد. بلکه در بهبود عملکرد سیستم اعصاب، عضلات و قلب و عروق نیز تأثیر بسزایی داشته باشد.

مصرف مایعات و یا آب گرم به دفعات در طی روز و همچنین مصرف سیر و یا پیاز می‎تواند از ابتلا به کرونا جلوگیری کند

مصرف مایعات به دفعات در طی روز مخصوصاً در طی فصول سرد سال می‎تواند تأثیر مثبتی در بهبود عملکرد بدن داشته باشد، اما آنچه باعث رواج این باور نادرست در خصوص مصرف مایعات و پیشگیری از بیماری کرونا شده است. از بین رفتن ویروس در دمای بالای ۶۰ درجه سانتیگراد است. بهتر است این نکته را به خاطر بسپاریم که مصرف مایعات گرم نمی‎تواند باعث از بین بردن این ویروس در بدن شود.

خواص آنتی‎اکسیدانی سیر و پیاز در پیشگیری از سرطان و افزایش سلامت قلبی- عروقی از طریق تأثیر مثبت بر جداره عروق و بهبود چربی و فشار خون به همراه خواص ضد میکروبی و افزایش ایمنی مستند می‎باشد، از این رو بهتر است مواد غذایی مذکور در برنامه غذایی روزانه مورد توجه قرار گیرند. اما این بدان معنی نیست که مصرف این مواد غذایی می‎تواند در مصونیت یا درمان بیماری کرونا نقش داشته باشد. بر اساس رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت، استفاده از ماسک، دوری از اجتماعات و در خانه ماندن، رعایت فاصله اجتماعی و شستن مکرر دست‎ها می‎تواند در کنار شیوه زندگی سالم از قبیل؛ رعایت برنامه غذایی متنوع و متعادل، فعالیت بدنی منظم، خواب کافی و اجتناب از استرس در پیشگیری و نه مصونیت از این بیماری مؤثر باشد.

باورهای نادرست تغذیه‎ ای | متخصص تغذیه اصفهان

مصرف آبلیمو و ترشی به هنگام مصرف مواد غذایی چرب و هم چنین مصرف مقدار معتنابه انواع آجیل و مغزها می‎تواند مانع افزایش چربی خون شود

بعضی از افراد بر این باور هستند که می‎توانند منابع غذایی غنی از چربی‎های اشباع شده و کلسترول مانند انواع کباب چرب، امعاء و احشاء و کله‎پاچه را همزمان با انواع ترشی‎ها و آبلیمو یا آبغوره مصرف کنند و در این صورت افزایش چربی خون اتفاق نخواهد افتاد و یا تشدید نخواهد شد. ممکن است افرادی که غذای چرب و سنگین مصرف می‎کنند، با مصرف انواع ترشی‎ها احساس سنگینی و پری کمتری داشته باشند که این مورد می‎تواند بدلیل افزایش اسیدیته محتویات معده و هضم بهتر غذا باشد، اما نکته شایان توجه این است که اگرچه مصرف منابع غذایی غنی از ویتامین C می‎تواند در بهبود متابولیسم کلسترول و مشتقاتش در بدن نقش مهمی را ایفا کند. این تصور که مصرف مواد غذایی مذکور می‎تواند باعث دفع کلسترول و اسیدهای چرب و یا کاهش اثرات منفی آنها در بدن شود، صحیح نمی‎باشد.

برای پیشگیری از ابتلا به چربی خون بالا، بهترین رویکرد پرهیز از مصرف غذاهای غنی از کلسترول و اسیدهای چرب اشباع مانند انواع گوشت‎های پرچرب، امعاء و احشاء، سوسیس، کالباس و انواع لبنیات چرب و گنجاندن انواع میوه‎ها و سبزی‎ها، حبوبات، غلات سبوس‎دار، ماهی‎های چرب و انواع خشکبار و مغزها در محدوده تأمین انرژی روزانه می‎باشد.

همچنین افرادی که مبتلا به چربی خون بالا هستند نیز باید موارد مذکور را رعایت کنند.

در خصوص مصرف انواع آجیل و مغزها و تأثیر آنها بر چربی خون تحقیقات زیادی صورت گرفته است. و تأثیر مثبت انواع مغزها از جمله بادام به دلیل محتوی اسیدهای چرب غیر اشباع با یک باند دوگانه و گردو به لحاظ داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند دوگانه بر کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب مورد توجه قرار گرفته است، اما نکته‎ای که باید اینجا به آن توجه گردد، این است که مقدار مصرف این مواد غذایی باید در محدوده کل انرژی مورد نیاز روزانه فرد باشد. در غیر این صورت، با توجه به این که انواع مغزها و آجیل‎ها منابع غنی انرژی هستند، مصرف بیش از اندازه آنها می‎تواند باعث افزایش وزن مخصوصاً چاقی شکمی (در صورت عدم فعالیت بدنی مطلوب) و به دنبال آن افزایش چربی خون شود.


دکتر رضا اطمینانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانی با ارائه روش های اصولی در تغذیه و میزان و نحوه غذا خوردن افراد می تواند نقش مهمی در رسیدن افراد به سلامت جسمی و روحی داشته باشد.

جهت مشاهده پیج اینستاگرام دکتر رضا اطمینانی پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی :

بهترین منابع غذایی ویتامین ث (C)

۷ مکمل و ویتامین ضروری پوکی استخوان

مکمل­‌ها برای مدیریت پوکی استخوان

تشخیص و درمان کمبود ویتامین کا

بهترین منابع غذایی ویتامین K

تاثیر عسل در کنترل قند خون دیابتی ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *